Hoe vergroten jullie volgend jaar je werkplezier?

Hoe vergroten jullie volgend jaar je werkplezier?

Als iets in 2017 op de maatschappelijke agenda stond was het wel ‘werkdruk’. In het onderwijs, onder scholieren, in de zorg en ga zo maar door. Elke week las ik wel een paar interessante artikelen over dit onderwerp. En daar ben ik superblij mee! Ik ben blij dat er eindelijk meer aandacht voor is. Want we worden niet gelukkiger van werkdruk. En ons werk wordt er ook niet beter van.

Maar praten alleen is niet genoeg. We moeten er ook iets aan doen. Daarom is in de nieuwe CAO Jeugdzorg opgenomen dat elke organisatie verplicht is beleid te maken op verlaging van werkdruk. In overleg met de OR! Super.

Je kunt zo’n onderwerp op veel verschillende manieren insteken. Om hierover te praten zat ik gisteren met een HR-adviseur van een grote Jeugdzorg instelling om de tafel. Centrale vraag: Wat kan de organisatie doen om het werkplezier van de werknemers te vergroten? Het was een inspirerend en nuttig gesprek.

We hebben diverse aspecten verkend. Hoe kun je de draagkracht van werknemers vergroten? Wat kan er in het werk anders worden georganiseerd zodat de draaglast afneemt? Wat kunnen teamleiders doen om beter met overbelaste werknemers om te gaan? Wat willen we veranderen in de cultuur omtrent dit onderwerp en hoe dan? Er is geen standaardoplossing. Iedere organisatie is anders en de oplossing dus ook.

Hieronder toch een paar algemene tips en conclusies:

 • Leer teammanagers het goede voorbeeld geven en goed voor zichzelf te zorgen;
 • Ben als manager open en laat weten als werkstress ook voor jou een actueel onderwerp is
 • (overbelasting is niet voor ‘mietjes’; het zijn de sterken die het (te) lang volhouden en dan klachten krijgen);
 • Leg de nadruk op waar je als organisatie heen wilt en niet op wat er mis is;
 • Luister daarvoor naar de werknemers; zij weten heel goed wat hun werk minder stresserend maakt;
 • Gebruik specifieke, persoonlijke talenten;
 • Geef praktische kennis over de betekenis en werking van stress;
 • Leer werknemers eenvoudige manieren om uit te rusten tíjdens het werk;
 • Leer werknemers beter hun emoties te managen;
 • Werkdruk verlagen doe je niet in een paar ochtenden; het geleerde moet onderdeel worden in de werkwijze en omgang met elkaar;
 • En tot slot een quick-win: Waardeer je werknemers en laat het merken!

Dit laatste is een hele gemakkelijke en effectieve manier om een positievere en dus ontspanner sfeer te creëren. De decembermaand is daar uitermate geschikt voor. Dus, verras iedereen met een kerstbal, schrijf een persoonlijk dankmailtje voor de inzet van afgelopen jaar, laat een heerlijke lunch aanrukken na de laatste casuïstiek-bespreking en/of trek een fles champagne open aan het eind van de dag. Plezier hoort erbij.

Wil je dat ik ook met jullie meedenk bij het verlagen van de werkdruk?

Bel (06-15406851) of mail (mail@mayschoeber.nl) voor een afspraak. Ik doe het graag!

May Schoeber – helpt professionals floreren – Preferred supplier FCB

Share