Burnoutbegeleiding

Burnoutbegeleiding

Herstel van draagkracht

Sommige mensen hebben (soms jarenlang) zoveel van zichzelf gevergd dat je kunt spreken van roofbouw. Het resultaat is een burnout. Als je een burnout krijgt, kun je het gevoel hebben dat je opeens niet meer kunt wat je altijd deed. In werkelijkheid waren er steeds dringender fysieke en mentale signalen dat jouw manier van werken niet gezond was.

“Op een gegeven moment kreeg ik het tijdens een vergadering heel erg benauwd; dat was heel akelig. Ik ben toen naar huis gegaan. Zodra ik de deur achter me dicht deed, barstte ik in huilen uit. Ik heb wel een uur hard zitten snikken op de bank. En ook de dagen erna nog, het leek alsof ik niet meer kon stoppen”.

Bij een burnout is er meer nodig dan leren omgaan met stress alleen. Dan zal er eerst gewerkt moeten worden aan een langzame opbouw van draagkracht en energie. Er is aandacht nodig voor acceptatie en aan de bijkomende emoties, bijvoorbeeld schuldgevoelens en schaamte.

Als het fysieke herstel is ingezet en je soms weer kunt genieten komt er ruimte om de achterliggende oorzaken van de stress vast te stellen. Meestal is sprake van een combinatie van factoren en werken we op verschillende niveau’s (praktisch, mentaal, fysiek en spiritueel) aan een gezonde balans.

De laatste fase is de gefaseerde terugkeer naar werk. Dat betekent het geleerde vasthouden en in het dagelijks werk integreren. Soms blijkt dan dat de eigen functie niet meer past. Loopbaancoaching kan dan een uitkomst bieden.

“ Toen ik net weer aan het werk was, heb ik een paar keer een terugval gehad. Ik werd er soms wanhopig van. Maar achteraf ben ik blij dat me dit is overkomen. Ik heb er zoveel van geleerd en mijn leven is er uiteindelijk zoveel leuker van geworden”.

Resultaat burnoutbegeleiding

   • Jouw draagkracht is weer toegenomen
   • Je voelt je meer ontspannen en toch energieker
   • Je hebt weer vertrouwen in de toekomst en jouw vermogen om stress (steeds beter) te hanteren
   • Je hebt zicht op de oorzaken van jouw burnout
   • Je hebt een aantal methodieken onder de knie waarmee je herhaling kunt voorkomen
   • Je bent begonnen met reïntegreren

Burnoutbegeleiding praktisch

Een begeleidingstraject bij burnout omvat een aantal sessies van 1 uur, afhankelijk van de ernst van burnout. Een combinatie met een groepstraining is mogelijk.

Share